Over verschillende producten om je hond mee te wassen is heel veel te vinden, maar hoe was ik mijn hond het beste? ’t Huisdiertje schreef hier een hele interessante blog over met een mooi stappenplan.
Hieronder bespreek ik de stappen een voor een – zodat je hond en jijzelf een fijne ervaring overhouden aan het wassen.
Stap 1: Maak je klaar voor het avontuur
En een avontuur kun je het met recht noemen! Niet iedere hond vindt wassen even prettig, dus een goede voorbereiding kan ontzettend helpen met een positieve associatie met het wassen zelf.
Voorbereiding is key, bedenk je goed welke producten je nodig hebt en leg deze vast klaar. Hierbij kun je denken aan je favoriete hondenshampoo (je shopt onze soapbars hier), eventueel conditioner, handdoeken, badjas, borstel, haardroger, een antislipmat en/of eventueel een likmat ter afleiding. Vind je hond het spannend of wil je je hond na het badderen graag direct kunnen belonen? Dan kun je ook snoepjes klaarleggen.
Denk ook na over je eigen outfit, het wordt waarschijnlijk een natte bedoeling. Misschien wil je je normale kleding even omruilen voor iets dat nat mag worden.
Kijk ook in de ruimte waar je gaat wassen even naar het spatgevaar/ schudgevaar en breng items die je liever niet nat laat worden in veiligheid.
Stap 2: Borstel je hond
Borstelen voor het wassen zorgt ervoor dat je eventuele klitten al kunt verwijderen en het wassen daarmee een stukje makkelijker gaat worden.
Tevens komt er vuil los uit de vacht, dit was je vervolgens meteen weg.
Stap 3: Laat je hond wennen aan water
Sommige honden zijn echte waterratten, anderen vinden het een beetje spannend. Was je hond bij voorkeur met lauwwarm water. Vindt je hond het allemaal een beetje spannend? Een zachte straal of een al deels gevulde badkuip (of gootsteen voor kleine hondjes) kan hierbij helpen.
Je kunt het badderen trainen. Bouwt je hond erg veel spanning op? Dan kan het slim zijn om niet direct je hele hond te willen wassen, maar te beginnen bij enkele lichaamsdelen, bijvoorbeeld de borst of pootjes van je hond. Het gebruik van een soapbar kan hierbij echt helpen, omdat je preciezer en sneller kunt werken.
Een likmat kan zowel afleiding als beloning bieden. Heeft je hond een snack waar hij of zij erg dol op is? Dan is dit een ideale beloning als je klaar bent.
Stap 4: Splash!
Bij stap 3 kwam het al even naar voren, maar je kunt je hond het beste met lauwwarm water wassen. Maak je hond (of het deel dat je wilt wassen) grondig nat. Pas goed op de neus, ogen en oren van je hond. Je kunt eventueel met je hand voorzichtig het gezicht van je hond natmaken, maar let op dat er bijvoorbeeld geen water ín de oren van je hond terechtkomt.
Stap 5: Schuimfestijn
Soppen maar! Je kunt de soapbar nu direct over de vacht van je hond verdelen. Maak voor het beste resultaat de soapbar eerst even nat, dan begint deze makkelijker te schuimen. Vermijd het gezichtsgebied van je hond. Mocht je hond bijvoorbeeld in de poep hebben gerold en je het hoofd van je hond écht goed schoon willen maken, was dit dan via je handen. Je wrijft dan de soapbar tussen je handen tot deze begint te schuimen en gebruikt dit schuim om te wassen.
Gebruik je de soapbar in een zeepzakje? Let op dat je niet te hard gaat schrobben over de vacht, hierdoor kunnen haren afbreken.
Heeft je hond specifieke huidaandoeningen? Win dan eerst advies in over het gebruik van de soapbars. Onze Bobba Bar Chamomile is de zachtste soapbar uit ons assortiment en kan verlichting bieden bij jeuk en irritatie. Vermoed je dat je hond last heeft van aandoeningen of allergieën? In dat geval raden we je heel erg aan om eerst contact op te nemen met je dierenarts om deze uit te sluiten.
Stap 6: Spoelen maar
Spoel de vacht van je hond opnieuw met lauwwarm water tot je merkt dat er geen shampoo meer uit de vacht komt. Let er goed op dat je overal spoelt, ook bijvoorbeeld onder de buik, de staart of poten van je hond.
Ondanks dat onze soapbars gemaakt zijn van volledige natuurlijke ingrediënten, kan deze (zoals alle soapbars of shampoos) irritatie veroorzaken bij onvoldoende uitspoelen.
Stap 7: Droog je hond
Yes! Gelukkig had je deze al klaarliggen, want je hond wil waarschijnlijk direct beginnen met uitschudden. Maak je hond voorzichtig droog met de handdoek. Vervolgens kun je een hondenbadjas gebruiken, of eventueel een föhn of waterblazer. Het is echt verstandig om te kijken wat er bij het karakter en vachttype van jouw hond past.
Bij bepaalde vachtsoorten kan het raadzaam zijn om ook een borstel bij de hand te houden om klitten tijdens het drogen tegen te gaan.
Stap 8: Tijd voor een beloning
Beloon je hond uitgebreid voor het meewerken aan dit avontuur. Een beloning kan in de vorm van een lekkere snack zijn, maar ook in de vorm van lovende woorden. Wacht nog even met een knuffel, dat is de volgende stap! 😉
Tip: 'tHuisdiertje heeft ook heerlijke natuurlijke snacks!
Stap 9: Tijd voor een knuffel
Nu je hond weer helemaal droog is, beloond is en ook weer lekker ruikt, is het tijd voor een fijne knuffel. Samen kunnen jullie er weer tegenaan!
Eigenlijk is er natuurlijk nog een stap 10 – de boel weer opruimen. Maar ik snap ook heel goed dat je liever even wat tijd doorbrengt met je hond. De kans is groot dat je hond hierna wat energie kwijt moet, wat kan resulteren in zoomies of vragen om aandacht/spelen. Dat is natuurlijk veel belangrijker (en leuker!), dat opruimen kan wel even blijven liggen.
Bedankt ’tHuisdiertje dat ik je stappenplan mocht gebruiken als inspiratie voor deze blog. Ken je ’tHuisdiertje nog niet? Neem dan zeker een keer een kijkje! Naast een webshop met mooie producten, is Silke ook een dierenoppas aan huis. Ook hierover kun je meer info vinden op haar website. ’t Huisdiertje heeft ook een aantal van onze soapbars in het assortiment, deze shop je hier!