Hond wassen met dreft: feit of fabel?

Hond wassen met dreft: feit of fabel?

door Aldwin Boer op Sep 08, 2024

Hondenshampoo is al een tijd op de markt, maar toch worden er regelmatig tips gegeven om je hond met andere producten te wassen. Een daarvan is dreft (of afwasmiddel, deze zal ik in deze blog door elkaar gebruiken).

Waar komt deze tip vandaan, is dreft beter dan hondenshampoo en is dit inderdaad slim?

Hond wassen met dreft: waar komt deze tip vandaan?

Er is weinig bekend over waar deze opvatting vandaan komt, maar er zijn een paar redenen die vaker genoemd worden:

  • Afwasmiddel heeft eigenlijk iedereen in huis, je hoeft dan geen nieuw product aan te schaffen.
  • Reclames van verschillende merken, laten bijvoorbeeld weten dat afwasmiddel sterk ontvet en zacht is voor je handen. Dit kan door baasjes worden opgevat als ook een goed alternatief voor hondenshampoo.
  • Afwasmiddel is goedkoop, waardoor dit een kostenbesparend alternatief lijkt.
  • In hele uitzonderlijke gevallen, zoals bijvoorbeeld teer in de vacht van je hond, wil je een zeer sterk reinigend product gebruiken. Hiervoor kan afwasmiddel een goede optie zijn. Doordat afwasmiddel in uitzonderingen een geschikt middel is, kan het lijken alsof afwasmiddel altijd geschikt is voor het wassen van je hond.
  • Sommige baasjes zweren bij het gebruik van afwasmiddel. Doordat deze ervaringen worden gedeeld, kan het een hardnekkige fabel worden, die lastig te ontkrachten is. Zo wordt afwasmiddel vaak geadviseerd bij vlooien, maar dit is zeker niet bewezen.

Wat zijn de voordelen van je hond wassen met dreft?

Dreft (of ander afwasmiddel) is ontzettend krachtig qua reiniging. In uitzonderlijke gevallen, zoals bijvoorbeeld teer of (motor)olie in de vacht, heb je echt een zwaargewicht nodig om dit zo snel mogelijk uit de vacht te verwijderen. Het is in het belang van je hond dat de vacht zo snel mogelijk schoon is, om verdere ongemakken te voorkomen.

Wat zijn de nadelen van je hond wassen met dreft?

Je hond wassen met afwasmiddel kan serieuze gevolgen hebben voor je hond. Gebruik dit dus alleen in absolute noodgevallen.

Hieronder een aantal nadelen van het wassen van je hond met afwasmiddel:

  • Afwasmiddel is ontworpen om vet en vuil van borden en pannen te verwijderen en is daarom zeer sterk reinigend. Het gebruik van afwasmiddel op de huid, kan de huid snel uitdrogen. Dit kan jeuk, irritaties en zelfs huidinfecties tot gevolgen hebben.
  • Afwasmiddel kan de natuurlijke oliën van de huid volledig verwijderen. Dit kan leiden tot een droge, schilferige huid en verhoogde kans op infecties.
  • Afwasmiddel kan chemische ingrediënten bevatten als fosfaten, sulfaten en kunstmatige geurstoffen. Sommige hiervan zijn giftig voor honden.
  • Afwasmiddel kan leiden tot allergische reacties. Als het in de ogen komt, kan het zelfs leiden tot blijvende schade.
  • Mocht er na het wassen afwasmiddel achterblijven op de vacht van je hond, kan je hond dit binnenkrijgen (bijvoorbeeld door likken van de vacht). Dit kan giftig zijn.

Wat kun je beter gebruiken?

Voor de hond is het beter om gebruik te maken van natuurlijke verzorgingsproducten. Zo kun je het beste kiezen voor een hondenzeep, die speciaal is samengesteld voor de hondenvacht.

Conclusie

In uitzonderlijke gevallen kun je afwasmiddel gebruiken, maar je hond wassen met dreft is absoluut geen goed idee. De opvatting dat dit kan is niet alleen onjuist, maar het gebruik kan ook gevaarlijk zijn.

Het is belangrijk om producten te gebruiken die zijn samengesteld voor honden. Deze reinigen niet alleen de vacht van je hond, maar verzorgen deze vervolgens ook. Een verzorgde vacht draagt bij aan het welzijn van je hond.

laat een reactie achter