Een puppy wassen kan een hele uitdaging zijn. Misschien is jouw puppy wat onzeker of gaat jouw pup juist tijdens de wasbeurt op onderzoek uit met alle gevolgen van dien. Daarom kan het verstandig zijn om je puppy voor te bereiden op die onvermijdelijke eerste wasbeurt. Nu hoor ik je bijna hardop denken, is dat nu echt nodig? Mijn antwoord daarop? Ja!
Zoals met alles waar je pup mee te maken krijgt in zijn of haar leven, is het belangrijk om de pup hier op jonge leeftijd aan te laten wennen, zo ook met een (eerste) wasbeurt. Heb je een hond met een vacht die naar de trimmer moet? Dan doe je er goed aan om jouw pup ook hier te laten wennen. (Tip: wacht niet te lang met een afspraak maken bij een trimsalon, het kan vaak even duren voor je aan de beurt bent. Veel trimmers zitten momenteel overvol.) Maar ook wanneer je een pup hebt die niet naar de trimmer hoeft, kun je deze thuis prima al op jonge leeftijd voorbereiden op een eerste wasbeurt.
Baby Unai - Inge's eigen hond
Je pup voorbereiden, waar begin je mee?
Het klinkt misschien gek, maar je kan heel goed beginnen met je hond te laten wennen aan afgedroogd worden. Ook wanneer de hond niet nat is, is dit een hele leuke om mee te starten. Afdrogen komt namelijk niet alleen voor na het wassen, want met het Nederlandse weer kom je regelmatig met een natte hond thuis. Niets fijner als jouw pup al op jonge leeftijd geleerd heeft dat afdrogen helemaal niet zo erg is. Begin daar dus lekker op tijd mee, ook als het nog niet regent of je pup nog niet gewassen hoeft te worden.
Hoe pak je dat nu het beste aan? Wat in ieder geval heel belangrijk is, is rust. Sommige honden (en ja ook pups) vinden dat gefriemel aan het lijf helemaal niets. En dat mag! Hoe vervelend is het dan als wij met een grote handdoek aankomen en de hond ineens van kop tot kont gaan afdrogen. En vaak zijn we daar best ruw mee.
Begin eens met een klein stukje van de hond. Bijvoorbeeld 1 poot. Laat je pup rustig wennen aan de aanraking met de handdoek. Je kunt dit ook doen als je lekker samen met de pup aan het ontspannen bent. Gewoon beetje voor beetje, in rust. Wat heel erg helpend kan zijn is ‘name and explain’. Dit betekent dat je benoemt wat je gaat doen. Honden kunnen heel veel woorden en zinsopbouwen gaan herkennen. Als jij iedere keer benoemt wat je gaat doen, weet je pup op den duur wat jij gaat doen. Dit zorgt voor vertrouwen en veiligheid.
Wat betreft het wassen, geldt eigenlijk hetzelfde. Laat je pup voor de eerste wasbeurt wennen aan stromend water. Een baby zetten we ook niet onder een kletterende douche. Daar bouwen we de wasmomenten ook mee op. Voor een pup geldt eigenlijk hetzelfde. Is het mooi weer buiten? Begin dan eens met een bekertje gevuld met lauwwarm water. Giet dit eens voorzichtig over de schouder van de pup. Ook hier benoem je weer wat je doet. Op deze manier kan de pup al wennen aan stromend water over het lijf. Kan dit niet buiten omdat het slecht weer is? Dan kan je dit ook prima een keer op de plek doen waar de pup gewassen gaat worden. Neem de pup een paar keer rustig mee naar de badkamer (ik ga er even vanuit dat de pup daar gewassen gaat worden). Gaat de pup in bad gewassen worden? Dan kan je bijvoorbeeld een keer een laagje water in bad laten staan, zodat de pup went aan pootjes in het water. En ook hier kan je rustig beginnen met stromend water. Bouw dit rustig op zodat de pup echt de kans krijgt om te wennen aan stromend water en gefriemel aan zijn lijf. Ook hier geldt, benoem wat je gaat doen en neem je tijd.
Onze wereld is al zo groot en veel voor jonge pups. Overhaast vooral niet. Zorg daarnaast voor goede spullen. Zoals een goede shampoo (natuurlijk Bobba Bars) die niet irriterend is, mocht het in de ogen terecht komen. Laat je pup ook hieraan wennen, door hetzelfde te doen als met afdrogen en laten wennen aan stromend water. Was eerst eens een pootje van de pup. En bouw het zo uit naar het hele lijfje van de pup.
Tip: er zijn hele toffe lickmatten verkrijgbaar met zuignappen. Deze kan je heel goed tijdens het wassen van de pup gebruiken. Smeer de lickmat in met iets mega lekkers en plak deze op de douchewand of in bad. Zo kan jouw pup lekker smikkelen tijdens het wassen. Deze lickmat kun je ook zeker heel goed gebruiken wanneer je gaat oefenen met het wassen van je pup!
Tot slot: maak er een fijn momentje van tussen jou en jouw pup. Blijf goed naar je pup kijken. Wat vertelt jouw pup? Vindt jouw hond het wel of niet fijn? Respecteer de grenzen van jouw pup en stop op tijd.
In de volgende blog zal ik dieper ingaan op de lichaamshouding van honden, zodat je ook kunt observeren of jouw pup/hond nog ontspannen is.
Heel veel badder-plezier!
Inge Aarts is hondentrainster en eigenaresse van Maatwerk voor uw hond. Ze is kynologisch instructeur en professioneel honden gedragsbegeleider. Haar werkwijze typeert zich doordat zij de hond centraal stelt en positief traint. Inge heeft een grote passie voor honden en schrijft hier graag over.
Voor meer informatie over Inge, haar trainingen en werkwijze https://www.maatwerkvooruwhond.nl/