Vachtonderhoud in de herfst: Tips en advies

Vachtonderhoud in de herfst: Tips en advies

door Aldwin Boer op Oct 13, 2024

De herfst brengt niet alleen verandering in het weer, maar ook veranderingen in de vacht van je hond. De hondenvacht past zich – net als wij doen – aan om het koudere en nattere weer aan te kunnen. De seizoenswisseling van zomer naar herfst is een tijd waarin veel honden hun vacht voorbereiden op de winter.

Dit betekent onder andere dat honden flink kunnen verharen. In deze blog bespreken we hoe je het vachtonderhoud in de herfst optimaal kunt aanpakken en bespreken we hierbij meerdere vachttypes. Ieder vachttype heeft andere behoeftes, dus lees je in deze blog meer over de invloed van de herfst op korte vachten, lange vachten, dubbele vachten en krullende vachten. Ook lees je hoe de herfstomstandigheden zoals regen en modder invloed hebben op de verzorging.

Verharen in de herfst

In de herfst verliezen veel honden hun zomervacht en ontwikkelen ze een dikkere wintervacht. Dit proces, ook wel de rui genoemd, kan behoorlijk intens zijn. Vooral bij honden met een dubbele vacht, zoals de Husky of de Golden Retriever kost dit veel energie. Het is belangrijk om tijdens deze periode te borstelen en te wassen. Zo kun je dode haren verwijderen en klitten voorkomen. Ook was je direct het losgekomen vuil uit de vacht, wat toekomstige klitten helpt voorkomen. Bij honden met korte vachten, zoals een Boxer of een Beagle, valt verharing vaak minder op. Maar ook zij profiteren van regelmatig borstelen om losse haren te verwijderen. Omdat deze vachten minder makkelijk klitten, hoef je deze honden minder vaak te wassen.
Wassen heeft een bijkomend voordeel, het helpt het verharingsproces te versnellen. Vaak komt een of twee dagen na de wasbeurt ineens meer haar los, wat ervoor zorgt dat je hond het verharen makkelijker doorloopt. Verharen kost je hond veel energie.

Voor honden met een lange vacht, is het extra belangrijk om de vacht goed door te kammen.  In lange vachten kunnen klitten zich sneller kunnen vormen, door losse haren, vocht en vuil. Regelmatig borstelen voorkomt klitten en maakt het onderhoud eenvoudiger.

Bij krullende vachten, zoals bij doodles en poedels, moet je extra aandacht besteden aan het voorkomen van matten en klitten. De vochtige herfst kan het krulpatroon beïnvloeden, waardoor de vacht meer geneigd is tot klitten. Om de drie weken een borstelbeurt helpt om de vacht gezond en luchtig te houden. Bij dit vachttype is het extra belangrijk om na het borstelen de vacht volledig uit te wassen.

Invloed van het weer

Typisch herfstweer kan de vachtverzorging van je hond lastiger maken. De combinatie van regen, modder en lagere temperaturen kan ervoor zorgen dat de vacht snel vuil wordt of langer vochtig blijft. Vooral honden met lange en krullende vachten kunnen hier last van hebben. Natte modder kan aan de vacht blijven kleven en moeilijk te verwijderen zijn als dit eenmaal opgedroogd is. Regelmatig borstelen en wassen van je hond, kan helpen om de vacht schoon te houden en irritaties op de huid te voorkomen. Heb je een waterblazer? Dan kan het verstandig zijn om de vacht na bijvoorbeeld een boswandeling even uit te blazen.

Wanneer het weer kouder wordt, kan dit er ook voor zorgen dat honden met kortere vachten het sneller koud krijgen. Dit betekent dat het verstandig is om deze honden na een wandeling in de regen snel droog te maken, zodat ze geen kou vatten. Een absorberende hondenhanddoek of een hondenbadjas kan hier handig bij zijn.

Het belang van hondenzeep en vachtspray

Tijdens de herfst is het gebruik van een milde hondenzeep of shampoo aan te raden als je hond vies is geworden na een wandeling door de regen en modder. Kies een product dat speciaal ontwikkeld is voor honden, zodat de natuurlijke oliën van de vacht behouden blijven en de huid niet uitdroogt. Regelmatig wassen kan helpen de vacht makkelijker schoon en doorkambaar te houden en kan het ruiproces versnellen.

Een vachtspray kan ook helpen om de vacht gezond en glanzend te houden. Dit kan vooral nuttig zijn voor honden met lange of krullende vachten, omdat het helpt klitten te voorkomen en de vacht makkelijker doorkambaar maakt. Daarnaast kan een spray met een lichte, natuurlijke geur helpen om de "natte hond"-geur te verminderen, die in de herfst vaak voorkomt na een regenachtige wandeling.

Potenbalsem: essentieel in de herfst

Naast de vachtverzorging, verdienen ook de hondenpootjes verzorging. De vochtige grond, koude wind en modder kunnen de voetzolen uitdrogen en kloven veroorzaken. Potenbalsem is een fijne manier om de pootjes van je hond te beschermen en te hydrateren. Dit product vormt een beschermende laag tegen de harde elementen en voorkomt dat de huid van de voetzooltjes ruw en pijnlijk wordt. Het regelmatig aanbrengen van potenbalsem, vooral na een wandeling in de regen of modder, houdt de poten soepel en gezond.

De herfst is een heerlijk seizoen om samen met je hond te genieten van lange wandelingen, maar het vraagt wel om wat extra aandacht voor de vachtverzorging. Regelmatig borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren en het voorkomen van klitten. Vooral bij honden met lange, dubbele of krullende vachten is dit erg belangrijk. Het gebruik van hondenzeep en vachtspray kan helpen om de vacht gezond te houden. Potenbalsem helpt de poten beschermen tegen de effecten van koud en nat weer. Met de juiste zorg blijft je hond comfortabel en in topconditie, ongeacht wat het herfstweer in petto heeft.

laat een reactie achter