Ontdek je ineens een gekke plek? Is deze rood, vochtig en wordt deze snel erger? Grote kans dat jouw hond een hotspot heeft.
Gedurende het zomerseizoen is de kans op hotspots groter. Wat is een hotspot, hoe ontstaat deze en wat kun je eraan doen?
Wat is een hotspot?
Een hotspot is een ontstoken, hete plek op de huid van je hond. Deze ziet er rood en vochtig uit. Eigenlijk doet het zijn naam eer aan.
Hoe ontstaat een hotspot?
Eigenlijk ontstaat de hotspot door de hond zelf. Door jeuk of irritatie van de huid, gaat de hond likken of bijten op dezelfde plek. De jeuk is hiermee niet weg, dus de hond blijft bijten/likken. Hierdoor ontstaat een oppervlakkige ontsteking.
Deze wordt vervolgens rood, warm, etterig en kan gaan bloeden. Bij onvoldoende behandeling, kan deze overgaan in een diepere, bacteriële infectie.
Je kunt een beginnende hotspot herkennen aan de volgende symptomen:
- Bijten
- Likken
- Rode, vochtige plek
- Krabben
- Warme huid
- Soms koortsig
- Soms verminderde eetlust
Redenen hotspot
Hiervoor heb ik het al even genoemd, hotspots komen in de zomer vaker voor. Honden met een (dikke) ondervacht hebben een grotere kans op hotspots (broeien) en hotspots komen ook vaker voor bij honden die veel zwemmen. Dit komt door het vocht dat in de vacht achterblijft.
Hotspots komen echter het hele jaar voor.
Jeuk en irritatie van de huid kunnen verder veel uiteenlopende oorzaken hebben. Enkele voorbeelden:
- Allergieën
- Vlooien, teken of mijten
- Warmte
- Vachtverzorging – bijvoorbeeld klitten of vachtwissel kunnen bijdragen aan jeuk
- Ontstekingen
Wat kun je eraan doen?
Gelukkig zijn hotspots goed te behandelen.
Is er een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld vlooien? Dan kan het volstaan om deze oorzaak weg te nemen. Overleg hierover eventueel met je dierenarts, zeker als je bijvoorbeeld een allergie vermoedt. Denk je de oorzaak weg te hebben genomen, maar komt de hotspot terug? Neem ook dan contact op met je dierenarts.
Behandeling hotspot
Gelukkig kun je de hotspot zelf goed behandelen. Met het stappenplan hieronder, gaat dit helemaal goedkomen!
- Kijk goed of de hond bij de hotspot kan komen. Aangezien de hond de hotspot zelf veroorzaakt, is de kans hierop heel groot. Zolang de hond hierbij kan, kan hij blijven likken of bijten. Eventueel kun je een t-shirt, romper voor honden, kraag of kap gebruiken.
- Is de wond schoon en vrij van haren? Scheer of knip eventueel haren rond de hotspot weg, zodat deze niet in de wond kunnen steken,
- Was de hotspot met een milde hondenshampoo en lauwwarm water. Je kunt hier het beste onze Bobba Bar Chamomile voor gebruiken. Deze is erg zacht qua werking en verzorgd de huid rond de hotspot. Gebruik liever geen zeepzakje, om eventueel verdere irritatie te voorkomen.
- Eventueel kun je de hotspot behandelen met een (honing)zalf. Let wel op dat de meeste honden honingzalf erg lekker vinden dus dat de hond echt niet bij de wond kan komen (sowieso aan te bevelen)
Vind je het spannend om zelf aan de slag te gaan met het behandelen van de hotspot? Overleg dan eerst met de dierenarts.
Heeft je hond een hele heftige hotspot? Dan is het sowieso raadzaam om contact op te nemen met je dierenarts. Deze kan je eventueel ook een jeukstillende zalf voorschrijven.
Hotspots kunnen eigenlijk altijd voorkomen, daarom is het raadzaam om aan milde soapbar als onze Bobba Bar Chamomile eigenlijk standaard in huis te hebben. Zo kun je in het geval van een hotspot direct wassen.
Heb je vragen over het gebruik van onze soapbars bij de handeling van hotspots? Je kunt hier altijd contact over opnemen, we helpen je graag verder! Je kunt ons een chatbericht sturen via de website, contact opnemen via het contactformulier, mailen of een DM sturen via Instagram. We helpen je graag!