Honden communiceren via lichaamstaal. Deze kan heel subtiel, maar ook zeer duidelijk zijn. Dit is afhankelijk van hoe de hond zich voelt. Aan ons baasjes de schone taak om deze hondentaal te (leren) begrijpen.
In dit blog vertel ik je meer over de lichaamstaal van de hond. Hoe fijn is het dat jij als eigenaar straks weet wat je hond jou vertelt en je precies weet waar de grenzen van jouw hond liggen.
Een hond heeft zogenaamde stress- en kalmerende signalen. Met stress signalen vertelt de hond wanneer hij/zij iets spannend, onaangenaam, opwindend, etc. vindt. Met kalmerende signalen vertelt de hond aan de ander ‘ik kom in vrede’, ‘ik heb goede bedoelingen’, ‘ik doe je geen kwaad’, etc. Deze signalen laten onze honden ook aan ons zien. Is het jou weleens opgevallen dat jouw hond extra veel gaat snuffelen als jij haast hebt of als je een beetje aan mopperen bent? Jouw hond vertelt je op dat moment ‘rustig aan, er is niets aan de hand’. Of is het je weleens opgevallen dat jouw hond zijn hoofd wegdraait als je je hond wilt aaien? Op deze manier vertelt jouw hond dat hij of zij liever even niet geaaid wil worden.
Wanneer we naar de stress signalen van de hond kijken, zit er een opbouw in. Een hond kan in het begin subtiele signalen laten zien, waarmee hij vertelt ‘ik vind dit niet fijn’. Nu is het zo, dat we in het leven altijd tegen zaken aanlopen die we niet fijn vinden. Dit geldt ook voor onze honden. Een enkel stress signaal is niet erg. Twee ook niet. Echter wanneer je hond meerdere stress signalen in een situatie laat zien, is het belangrijk deze serieus te nemen.
Wanneer we dit niet doen, kunnen we over de grens van onze hond heen gaan en dit kan allerlei vervelende gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van angst (agressie). Het is daarom belangrijk om goed van je eigen hond te weten welke stress signalen de hond laat zien in bepaalde situaties. Vind je hond een wasbeurt niet zo prettig? Je kunt de wasbeurt bijvoorbeeld filmen, zodat je terug kunt zien welke signalen je hond laat zien. Zo kun je ze in de toekomst ook leren herkennen.
Nogmaals; een leven zonder stress is zowel voor ons als voor onze honden niet haalbaar. Echter is een teveel aan (negatieve) stress wetenschappelijk bewezen slecht. Op onderstaande afbeelding zie je de escalatieladder. Zoals je ziet begint het met subtiele en kleine signalen, die als ze gemist worden, steeds duidelijker worden. Negeer je alle signalen? Dan kan dit bijten tot gevolg hebben. Het is daarom heel belangrijk dat jij weet welke signalen jouw hond laat zien.
Je ziet in de escalatieladder hoeveel onze honden ons al waarschuwen voor het soms echt mis gaat. Wanneer jouw hond in rood zit, zijn stelselmatig de eerdere waarschuwingen genegeerd. Het is daarom echt heel belangrijk de, soms subtiele, stress signalen van je hond te leren kennen en een opbouw hierin te voorkomen. Zie je stress signalen bij jouw hond? En zijn dit er meer dan twee en blijven ze elkaar opvolgen? Stop dan echt waar je mee bezig bent en zorg voor een (nieuw) stappenplan. Waarbij je onder de stress grens van de hond blijft werken.
Wanneer de grenzen van een hond ( te ) vaak niet gezien en gerespecteerd worden, heeft dit natuurlijk ook een ( negatieve ) invloed op de relatie tussen hond en eigenaar. Het is voor een hond belangrijk om te ervaren dat zijn signalen gelezen en begrepen worden. Wanneer dit keer op keer niet gebeurd, kan dit doorwerken in andere situaties waarin de hond zich niet prettig of bedreigt voelt. Wanneer een hond teveel in zulke situaties terecht komt kunnen er gedragsproblemen ontstaan, zoals angst- en of angst agressie of aangeleerde hulpeloosheid.
Tot slot: neem je hond serieus. Het negeren van stress signalen kan echt hele heftige, nadelige gevolgen hebben, ook voor de lange termijn. Het is aan ons, om onze honden te leren begrijpen. Heb je een hond die veel stress laat zien tijdens een wasbeurt en hier angst (agressie) voor aan het ontwikkelen is?
In mijn volgende blog leer ik je meer over het grommen tijdens een wasbeurt. Kun je niet zolang wachten of heb je specifieke vragen over dit onderwerp? Schakel dan de hulp van een deskundige in.
Inge Aarts is hondentrainster en eigenaresse van Maatwerk voor uw hond. Ze is kynologisch instructeur en professioneel honden gedragsbegeleider. Haar werkwijze typeert zich doordat zij de hond centraal stelt en positief traint. Inge heeft een grote passie voor honden en schrijft hier graag over.
Voor meer informatie over Inge, haar trainingen en werkwijze https://www.maatwerkvooruwhond.nl/