Help, mijn hond gromt tijdens het wassen!

Help, mijn hond gromt tijdens het wassen!

door Aldwin Boer op Dec 13, 2023

Voor je deze blog leest, raad ik je aan om eerst de blog te lezen die over lichaamstaal gaat. In dat blog kun je namelijk lezen hoe de hond met ons communiceert en hoe subtiel de signalen soms zijn. Wij mensen missen deze subtiele signalen soms, waardoor een hond soms in de situatie terecht komt dat hij zich genoodzaakt voelt om te grommen.

Een grommende hond probeert ons echt iets duidelijk te maken. Grommen is echt een heel duidelijk signaal waarmee de hond aangeeft ‘hou op, stop, niet verder, ik wil dat je weggaat’ etc. Wanneer we hier niet naar luisteren is de kans groot dat de hond gaat bijten, met soms alle gevolgen van dien.

Waarom gromt jouw hond? En heel belangrijk, hoe ga jij daar mee om?

Zoals ik al schreef, is grommen een hele duidelijke waarschuwing van de hond. Echter, er kunnen diverse redenen voor zijn waarom de hond gromt. Een voor de hand liggende reden is dat de hond het niet fijn vindt. Wassen is voor sommige honden een best een stressvolle gebeurtenis. Wanneer we daarbij al een aantal keer over de grens van de hond zijn gegaan en de signalen gemist hebben die de hond laat zien, kan het zomaar zijn dat de hond er op een bepaald punt echt klaar mee is. Dan kan de hond gaan grommen. Neem dit serieus.

De hond kan bang zijn. Dit vind ik iets anders dan iets niet prettig vinden. Angst is namelijk echt een emotie en angst zorgt altijd voor stress. Een hond die gromt uit angst voelt zich echt heel naar en angstig. Op het moment dat daar niet naar geluisterd wordt, kan de angst omslaan in angst agressie, met bijten tot gevolg of in aangeleerde hulpeloosheid. De hond laat dan alles maar over zich heen komen, omdat de hond geleerd heeft dat er toch niet naar hem geluisterd wordt en dan de hond geen kant op kan.

Een andere reden - en dit is er eentje waar veel hondeneigenaren niet bij stilstaan - is pijn. Een hond met pijn kan zomaar ineens gedrag laten zien waar wij mensen van schrikken. Want stel je voor, je wast je hond wel vaker, je hond vindt dit niet erg, laat weinig stresssignalen zien en op een dag gromt de hond naar je. Hier schrik je natuurlijk van. Misschien wordt je wel boos (we zijn allemaal mensen, boos worden kan een eerste reactie zijn. Ik kom hier later op terug.) of word je zelf bang. Wanneer je zo’n plotselinge gedragsverandering opmerkt, zou pijn zeker de reden kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan oorontsteking (oorontsteking doet altijd pijn, dus ga hier alsjeblieft zo snel mogelijk mee naar de dierenarts). Water in je oren krijgen is dan natuurlijk vreselijk evenals dat iemand aan je hoofd zit. Maar de pijn kan ook gerelateerd zijn aan een blessure of misschien heeft de hond wel een enorme klit in zijn haren. Een andere reden voor pijn is hoe we fysiek met de hond omgaan. Zo kunnen de poten van een hond niet naar de zijkant, echt wel iets om rekening mee te houden!

Wat kun je nu het beste doen wanneer je hond gromt?

Het allerbelangrijkste? Neem je hond serieus! Stop met je handelingen en ga op zoek naar de oorzaak. Je hond gromt namelijk met een reden!

Misschien ben je te snel gegaan en heeft de hond meer tijd nodig om aan het wassen te wennen? Probeer eens om een klein stukje van je hond te wassen en bouw dit langzaam uit. Hiervoor kun je ook gebruik maken van husbandry training of the bucket game.

Is je hond echt bang? Kijk dan eens of het echt nodig is om je hond te wassen? Zo ja, schakel dan de hulp van een professional in die je kan helpen en ondersteunen om dit op een verantwoorde manier te trainen.

Vermoeden van pijn? Ga dan naar de dierenarts, zeker als er een vermoeden van oorpijn is. Maar breng bijvoorbeeld ook preventief eens een bezoekje aan de fysiotherapeut of osteopaat.

Tot slot: Dwing de hond niet als hij gromt. Vroeger werden er nog weleens adviezen gegeven dat je de hond zou belonen als je stopt met een handeling als hij gromt. Dit is niet waar. Een hond mag zijn grenzen aangeven en waarschijnlijk heeft de hond dit geprobeerd door met subtiele signalen te laten weten ‘ik vind dit niet fijn’. Het is aan ons om dit serieus te nemen en op onderzoek te gaan waar het gedrag vandaan komt en hier zonder fysieke intimidatie of dwang aan te gaan werken.

Logo Inge Aarts Maatwerk voor uw hond

Inge Aarts is hondentrainster en eigenaresse van Maatwerk voor uw hond. Ze is kynologisch instructeur en professioneel honden gedragsbegeleider. Haar werkwijze typeert zich doordat zij de hond centraal stelt en positief traint. Inge heeft een grote passie voor honden en schrijft hier graag over.
Voor meer informatie over Inge, haar trainingen en werkwijze https://www.maatwerkvooruwhond.nl/

 

laat een reactie achter